Dlaczego to suchy lód jest powszechnie wykorzystywany do zamrażania żywności?
- bymmstronyinternet
- 23 cze
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 2 lip
Suchy lód, tzw. dwutlenek węgla „CO2” w stanie stałym sublimuje w temperaturze -78,5ºC, to powoduje że proces mrożenia żywności jest procesem głębokiego mrożenia, co bezpośrednio przekłada się na jakości mrożonych produktów i w efekcie wydłuża okres przydatności do spożycia.
Szybki proces zamrażania pozwala zachować oryginalny wygląd jedzenia, co ma kluczowe znaczenie w przypadku warzyw i mięsa. Żywność w trakcie głębokiego mrożenia traci nieporównywalnie mniej wartości odżywczych i walorów smakowych w porównaniu z tradycyjnym zamrażaniem w temperaturze do -35ºC.

Patrząc na inne metody konserwacji żywności, sposób mrożenia z wykorzystaniem suchego lodu, ma nad nimi olbrzymią przewagę, ponieważ nie wymaga wykorzystywania chemicznych konserwantów, by wydłużyć czas przydatności do spożycia.
Najpopularniejszym czynnikiem chłodniczym do błyskawicznego ochładzania do bardzo niskich temperatur jest amoniak, freon oraz CO2.
Jak nietrudno się domyślić, powszechnie dostępny czynnikiem chłodniczym jest CO2 dokładnie dwutlenek węgla w postaci suchego lodu.
Oferta B2B www.primefrost.com.pl
Oferta B2B - B2C www.suchylod.net
Comments